معرفی حوزه

معرفی حوزه‌ی علمیه امام رضا(ع)

 

۱- تاریخچه‌ی فشرده و گزارش سوابق و جایگاه علمی، نیرو و امکانات مؤسسه‌ی آموزش عالی حوزوی امام رضا(ع) تهران

سوابق و تاریخچه‌ی مؤسسه:
با توجه به تجارب ممتع و سوابق ممتد حضرت حجت‌الاسلام والمسلمین استاد علی‌اکبر رشاد در حوزه‌ی تهران و پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه‌ی اسلامی، و با هدف طرح مباحث فکری جدید، و توسعه و تعمیق فعالیت‌های حوزه‌ی علمیه‌ی امام رضا(ع)، در سال ۱۳۷۸ ایشان مرکزی را با عنوان مجمع معارف اسلامی در محل مدرسه‌ی ثامنیه‌ی فعلی تأسیس کردند. در آن زمان و بتدریج با حضور اساتیدی از دانشگاهیان و حوزویان روشن‌بین و فاضل، سلسله دروسی در زمینه‌های فلسفی (بویژه آموزش و نقد فلسفه غرب) فلسفه‌ی اسلامی، معرفت‌شناسی، تاریخ فلسفه، فلسفه‌ی دین و کلام جدید، منطق، زبان تخصصی، دیگر مهارت‌های مورد نیاز فضلا و طلاب، در مجمع برگزار شد.
در ادامه‌ی فعالیت‌ها، دروس رایج حوزوی نیز در مجمع آغاز گردید و رفته رفته مجمع معارف، در کنار حوزه‌ی علمیه‌ی امام رضا(ع) به مدرسه‌ی علمیه‌ای فعال تبدیل شد، در سال ۱۳۸۵ با اخذ مجوز از مرکز مدیریت حوزه‌ی علمیه‌ی قم، مجمع معارف به مرکز رشته‌ی تخصصی کلام تبدیل گشت، سپس در سال ۱۳۸۷ ضمن اخذ مجوز برگزاری سطح دو رشته‌ی تخصصی فلسفه، به عنوان نخستین مرکز حوزوی چند رشته‌ای کشور شناخته شد، در سال ۱۳۸۸ با اعطای مجوز رسمی از سوی مدیریت حوزه‌های علمیه کشور ـ قم ـ به عنوان اولین تجربه در تاسیس این نوع واحدهای علمی حوزوی، مرکز رشته‌های تخصصی امام رضا(ع) به مؤسسه‌ی آموزش عالی حوزوی ارتقاء یافت.


هویت سازمانی و جایگاه علمی مؤسسه:
مؤسسه‌ی آموزش عالی حوزوی امام رضا(ع) که موسسه‌ای است با اساسنامه و هویت سازمانی مستقل یکی از واحدهای علمی آموزشی مرتبط به حوزه‌ی علمیه‌ی امام رضا(ع) است که تحت هدایت حضرت حجت‌‌الاسلام والمسلمین رشاد اداره می‌شود. در حال حاضر مؤسسه در سطوح دو و سه رشته‌های تخصصی فلسفه، کلام، حقوق عمومی، حقوق خصوصی و جزا، در تهران و قم، دارای ۱۵۰ دانش‌پژوه است.
مؤسسه همه ساله از میان طلاب و فضلای واجد شرائط سراسر کشور، طبق برنامه‌ای معین و ضوابط حوزه‌های علمیه، شماری را پذیرش می‌کند، مدرسین مؤسسه از میان اساتید فاضل و با تجربه‌ی حوزه‌ها و دانشگاه‌ها از جمله اعضای هیات علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه‌ی اسلامی برگزیده می‌شوند.
مؤسسه آموزش عالی حوزوی امام رضا(ع) هر چند مرکز علمی جوانی است اما دستگاهی بالنده و رو به گسترش است، و برنامه‌های جدید در دستور کار خود دارد، از جمله در صدد برگزاری کرسی‌های نظریه‌پردازی، و اجرای برنامه‌هایی در زمینه‌ی مباحث فکری نوپدید، و برپایی دوره‌های علمی و کارگاه‌های مهارت‌آموزی جهت رفع نیازمندی‌های فضلا و طلاب حوزه‌های علمیه‌ی استان تهران است.
براساس پاره‌ای مذاکرات و تفاهمات اولیه با مسؤولین برخی مراکز فرهنگی و دستگاه‌های اجرایی، مؤسسه‌ی آموزش عالی اما رضا(ع)، اختصاصاً برای افراد واجد شرائط معرفی شده از سوی این دستگاه‌ها و در جهت رفع نیازمندی‌های آن‌ها به نیروی انسانی متخصص و کارشناس دینی، دوره‌های تخصصی‌یی را برگزار خواهد کرد.


امکانات مؤسسه:
به جهت جدید‌التأسیس بودن و وجود مشکلات بسیار در تامین منابع مورد نیاز، و فقدان پشتوانه‌ی کافی مالی و رایگان بودن تحصیل در مؤسسه، مرافق و امکانات فراخوری در اختیار آن نیست. در حال حاضر مؤسسه در یک ساختمانی استیجاری مستقر است. فضای فیزیکی و امکانات سخت‌افزاری مؤسسه بشرح زیر است:
۱٫ پنج واحد مَدرس برای برگزاری دروس بطور متناوب،
۲٫ سالن چند منظوره جهت برگزاری اجتماعات و مراسم،
۳٫ اطاق رایانه و کتابخانه،
۴٫ قسمت دفتری و امور اداری بطور محدود،
۵٫ هشت اطاق به عنوان دفترهای استراحت بینادرسی استادان و دانش‌پژوهان، و محل مطالعه و مباحثه‌ی جمعی طلاب،
۶٫ حیاط.


سازمان نیرو و شمار کارکنان مؤسسه:
۱٫ رییس مؤسسه، ۱ نفر،
۲٫ مدیر مؤسسه، ۱ نفر،
۳٫ امور دفتری و اداری، ۱ نفر،
۴٫ معاون مؤسسه (و نیز متصدی آموزش و امور طلاب) ۱ نفر،
۵٫ معاون پژوهش، ۱ نفر،
۶٫ متصدی امور فرهنگی و تهذیب، ۱ نفر،
۷٫ مدرسین، بر حسب نیاز، در حال حاضر ۲۰ نفر،
۸٫ خدام و نگهبانی، ۳ نفر،


تذکر: به دلیل مشکلات مالی، برغم محدود بودن پست‌های سازمان مؤسسه، افراد همگی تصدی بیش از یک جایگاه سازمانی را بر عهده دارند.

 

۲- تاریخچه‌ی فشرده و گزارش سوابق و جایگاه علمی و نیرو و امکانات مدرسهء علمیه رضائیه

سوابق و تاریخچه‌ی مدرسه‌ی علمیه‌ی رضائیه:

مدرسه رضائیه قبلاً به مسجد و مدرسه آقا ملارضا موسوم بوده، ساختمان مدرسه به گواهی وقفنامه موجود در دهه ۱۳۲۰ با اهتمام آیت‌‌الله سیدرضا فیروزآبادی تجدید بنا شده است بنا به دستور رضا خان بخشی از مدرسه تخریب و ملحق خیابان شده و مرحوم فیروزآبادی با مقاومت و مقابله از نابودی مدرسه جلوگیری کرده و با انضمام قطعه زمین مجاور و توسعه مجدد نام مدرسه را به رضائیه تغییر داده است. اطلاعات موثق کافی درباره سابقه تاریخی این مرکز آموزشی در دست نیست اما طی نزدیک به یک قرن در علوم دینیه جاری و متداول فعال بوده است.
مدرسه در دهه شصت و هفتاد تحت اشراف آیت‌‌الله بُنابی فعالیت داشته و افزون بر چهل شهید تقدیم انقلاب در جریان جنگ تحمیلی نموده است.
و بعد از عزیمت آیت‌‌الله بنابی به تبریز، مدرسه به گونه‌ای تحت اشراف و نظر آیت‌‌الله مهدوی به عنوان مدرسه تابعه حوزه مروی اداره می‌شده است.
در سال حدود ۸۲ با موافقت کتبی آیت‌‌الله مهدوی و حکم اوقاف، به حوزه علمیه امام رضا(ع) ملحق شده است و از آن تاریخ تحت نظر حجت‌الاسلام والمسلمین رشاد اداره می‌شود.


هویت سازمانی و جایگاه علمی مدرسه:
مدرسه علمیه رضائیه یکی از مدارس تحت پوشش حوزه علمیه امام رضا(ع) است که با هدایت حضرت حجت‌السلام والمسلمین رشاد اداره می‌شود؛ در واقع مدرسه مرکزی حوزه علمیه امام رضا(ع) قلمداد می‌گردد. این مدرسه به تحصیل طلاب در مقطع ۲ و ۳ و دروس خارج فقه و اصول اختصاص یافته است که بالغ بر ۱۰۰ طلبه در دو مقطع ذکر شده و حدود بیست نفر در مقطع دروس خارج شاغل به تحصیل هستند و در نظر است با هدایت و ارشادات و راهنمایی‌های حضرت حجت‌الاسلام والمسلمین حاج آقا رشاد رویکردی جدید را در تحصیل و پژوهش طلاب ایجاد نماید و سیستم «آموزش پژوهش محور و پرورش مآل» را ارائه دهد. این مدرسه یکی از مدارس پررونق در دروس سطوح عالی تهران قلمداد می‌شود.


امکانات مدرسه:
۱٫ ۱۵ حجره برای طلاب شب خواب،
۲٫ آشپزخانه با ظرفیت ۴۰۰ پرس پخت غذا،
۳٫ سالن اجتماعات با ظرفیت ۲۵۰ نفر،
۴٫ کتابخانه با مخزن کتاب حدود ۵۰ متر مربعی،
۵٫ اطاق سایت و رایانه با ظرفیت نصب ۸ دستگاه که فعلاً فاقد تجهیزات کافی است،
۶٫ کلاس و مدرس به تعداد ۵ سالن،


سازمان نیرو و شمار نفرات شاغل در مدرسه: نیروی انسانی و شمار کارکنان مدرسه به شرح ذیل می‌باشد.
الف) مدیریت
ب) دفتردار ۲ نفر
ج) معاونت آموزش حوزه امام رضا(ع) و متصدی امور طلاب و دبیرخانه ۴ نفر
د) معاونت پژوهش حوزه‌ی علمیه امام رضا(ع) و متصدی خدمات پژوهشی و کتابداری ۳ نفر
ه‍ ( معاونت تهذیب و امور فرهنگی ۲ نفر
و) مدرسین تمام وقت ۷ نفر و مدرسین نیمه وقت بر حسب نیاز
ز) آشپزخانه ۲ نفر
ح) خدام ۴ نفر


نکته:
ضروری است، به دلیل فرسودگی، ساختمان این مدرسه با موقعیت مکانی‌ای که دارد تجدید بنا گردد و از ظرفیت موجود استفاده بهینه شود.

 

۳- تاریخچه‌ی فشرده و گزارش سوابق و جایگاه علمی، نیرو و امکانات مدرسهء علمیه ثامنیه

سوابق و تاریخچه‌ی مدرسه‌ی علمیه‌ی ثامنیه:
این مدرسه که نخست به‌صورت منزل مسکونی و خانه قدیمی مورد استفاده بوده و از سوی مالک آن جهت امور دینی واگذار شده و سپس توسط حضرت آیت‌‌الله مجتبی تهرانی با تشریفات قانونی در تاریخ ۱۹/۵/۱۳۷۰ به حضرت حجت‌‌الاسلام والمسلمین حاج شیخ علی اکبر رشاد واگذار گردیده و بعد از تجدید بنا توسط ایشان به عنوان مدرسه علمیه وقف گردیده است و پرونده اوقافی‌ای برای آن در اداره اوقاف تشکیل شده و از سوی حاج آقای رشاد به نام ثامنیه نامیده شده است. این ساختمان در سه طبقه و یک زیرزمین بنا شده است و امکانات تحصیلی و رفاهی لازم برای حدود یکصد نفر روزانه و ۴۰ نفر طلبه داراست.

هویت سازمانی و سطح علمی مدرسه:
مدرسه علمیه ثامنیه یکی از مدارس وابسته به حوزه علمیه امام رضا(ع) است که تحت نظر و هدایت حضرت حجت‌الاسلام والمسلمین رشاد اداره می‌شود می‌باشد. این مدرسه اکنون به تحصیل طلاب سطح دو و پایه‌های ۴ و ۵ اختصاص یافته است.


امکانات مدرسه:
۱٫ ۱۰ حجره برای طلاب شب‌خواب،
۲٫ کتابخانه با مخزن کتاب ۵۰ متر مربعی،
۳٫ اطاق سایت و را یانه با ظرفیت نصب ۶ دستگاه که فعلاً فاقد تجهیزات کافی است.
۴٫ تعداد ۴ کلاس (مدرس) مناسب،
۵٫ شبستان مجهز برای مراسم و همایش‌ها.
۶٫ زیر زمین برای اجتماعات داخلی.


سازمان نیرو و شمار نفرات: تعداد کارکنان شاغل در این مدرسه به شرح ذیل می‌باشد:
الف) مدیر ۱نفر
ب) دفتردار ۱ نفر
ج) معاونت آموزش و امور طلاب و متصدی و دبیرخانه ۲ نفر
د) معاون پژوهش متصدی خدمات پژوهشی ۲ نفر
ه‍( معاون تهذیب و امور فرهنگی ۲ نفر
و) مدرسین تمام وقت ۴ نفر و اساتید نیمه وقت و پاره وقت متغیر بر حسب نیاز
ز) خدام ۳ نفر.

نکته:
از آنجایی که ساختمان این مدرسه فاقد محوطه باز کافی و حیاط مناسب می‌باشد، ضروری است زمین‌های متروکه جنوبی و غربی آن ابتیاع و با تغییر وضعیت ضمیمه مدرسه گردد.


۴- تاریخچه‌ی فشرده و گزارش سوابق و جایگاه علمی، نیرو و امکانات مدرسه علمیه محمدیه
سوابق و تاریخچه‌ی مدرسه‌ی علمیه‌ی محمدیه:
مدرسه خان محمدیه سال ۱۳۰۰ هجری قمری تأسیس و در سال ۱۳۷۹ الی ۱۳۸۱ هجری شمسی بازسازی شده است، که در فرایند تجدید بنا توسط اوقاف با تایید سازمان میراث فرهنگی یک طبقه بر آن افزوده شده است.


هویت سازمانی و سطح علمی مدرسه:
مدرسه علمیه محمدیه یکی از مدارس تحت پوشش حوزه علمیه امام رضا(ع) که زیر نظر حضرت حجت‌‌الاسلام والمسلمین رشاد اداره می‌شود می‌باشد، در مقطع مقدمات و سطح یک فعالیت می‌کند و بالغ بر یکصد طلبه در پایه‌های ۱ تا ۳ در آن شاغل به تحصیل هستند.


امکانات مدرسه محمدیه:
۱٫ ۲۲ حجره برای طلاب شب خواب
۲٫ آشپزخانه با ظرفیت ۱۲۰ پرس پخت غذا
۳٫ کتابخانه با مخزن کتاب ۵۰ متر مربعی
۴٫ اطاق سایت و رایانه با ظرفیت نصب ۱۲ دستگاه که فعلاً فاقد تجهیزات کافی است
۵٫ تعداد کلاس (مدرس‌ها) به تعداد ۵ سالن


سازمان نیرو و شمار نفرات: شمار افراد شاغل در مدرسه: به شرح ذیل می‌باشد:
الف) مدیریت ۱ نفر
ب) دفتردار ۱ نفر
ج) معاون آموزش و متصدی طلاب ۲ نفر
د) ‌معاون پژوهش و متصدی خدمات پژوهشی ۲ نفر
ه‍( معاون تهذیب و متصدی امور فرهنگی ۲ نفر
و)‌ مدرسین تمام وقت ۵ نفر و نیمه وقت و پاره وقت متغیر بر حسب نیاز
ز) خدام ۳ نفر
ح) آشپزخانه ۲ نفر

والسلام
دفتر حوزه علمیه امام رضا (ع)

 

نشانی: تهران، خیابان مصطفی خمینی، بعد از چهار راه سرچشمه، روبروی بیمارستان سپیر، مدرسه علمیه امام رضا (ع)

تلفن ۳۳۹۲۲۹۲۹؛ دورنگار ۳۳۹۰۰۷۰۳

نشانی الکترونیک howzeh.emamreza@yahoo.com

دیدگاهتان را بنویسید